Jean-Philippe Collard-Neven
Klassiek en jazzpianist, componist, improvisator
 
 
 
solo
 
Rassinfosse/Collard-Neven
 
Rassinfosse/Collard-Neven Quartet
 
Duo Royer/Collard-Neven
 
compositions
 
     
 
Nederlands         Français
 
 

        Jean-Philippe Collard-Neven, Belgisch pianist, componist en improvisator, is geboren in 1975. Zijn muzikale loopbaan is wel ongewoon te noemen en omvat klassieke en hedendaagse muziek, jazz, improvisatie, het Franse lied, electro, theater, dans, film en literatuur.

        Verre van een eclectisch allegaartje te zijn, is deze verscheidenheid bij hem de uitdrukking van eenzelfde passie, eenzelfde openheid van geest, die niet in hokjes denkt en die stijlen, genres en tijdperken verbindt.

        Vanaf zijn kinderjaren leert Jean-Philippe Collard-Neven op de knieën van zijn vader jazz melodieën en liederen en speelt hij op het gehoor de filmmuziek die hem zo fascineert. Zo leert hij improviseren en zonder partituur spelen wat hij hoort in de tijd dat hij ook leert praten en dit wordt de grondslag van zijn verhouding tot klank en muziek. Deze blijft voor hem steeds een instinctief en natuurlijk gebeuren, dat zijn karakter niet zal verliezen door een academische opleiding. Bovendien maakt zijn spontane inwijding in de muziek nooit het onderscheid tussen 'grote' en 'kleine' muziek. Elke muziek die hem raakt, verdient om gespeeld te worden; wat een rock groep biedt, moet het aanbod van een strijkkwartet niet benijden.

        De meest verschillende samenwerkingsverbanden hebben zijn muzikale personlijkheid gevormd. De jazz contrabassist Jean-Louis Rassinfosse (2 duo albums bij FUGA LIBERA), de Franse altviolist Vincent Royer, de componisten Luc Ferrari (1cd-dvd en 1 plaat bij Sub Rosa), David Shea (1 cd bij Sub Rosa), Jean-Luc Fafchamps (1 monografische cd bij FUGA LIBERA), Vinko Globokar, de plastische kunstenaar en "beeldhouwer met kruiden" Bob Verschueren, de dirigenten Patrick Davin en Pierre Bartholomée, de cellist en componist Jean-Paul Dessy, het Quatuor Danel, de altviolist Paul Declerck, de jazzmuzikanten Fabrice Alleman en Xavier Desandre-Navarre (1 cd in kwartet bij FUGA LIBERA), de Quebecqenaren Jean Derome en Pierre Tanguay, de schrijvers Marcel Moreau, François Emmanuel, Alain Spièss, de "acteurs- schrijvers- regisseurs" Geneviève Damas, Pietro Pizzuti, Itsik Elbaz, de "schilder-cineast" Jean Detheux, de regisseuse Ingrid von Wantoch Rekowski en zovele anderen...

        Hij behaalt de eerste prijs in de Dexia wedstrijd in 1993. In 2003 kent de Vereniging van Belgische Componisten hem de FUGA trofee toe voor zijn inzet ten voordele van het Belgische repertorium. Hij ontvangt in 2008 l'Octave de l'artiste de l'année; verder de Coup de cœur de l’Académie Charles Cros voor de cd Didascalies, gewijd aan de werken van Luc Ferrari.

        Hij is actief als pianist maar ook als improvisator en als componist en neemt deel aan tal van festivals in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Tunesië, Chili, Mexico, Peru, Canada, Japan...

        In augustus 2011 brengt hij voor het Centre du Patrimoine de Montauban indrukken van de stad met een klankevocatie, die ononderbroken verspreid wordt in het kader van een installatie, opgesteld door de vereniging « Patrimoine à roulettes ».

        In augustus 2012 zal de creatie plaats vinden van een project dat het duo Rassinfosse / Collard-Neven en het kwartet Debussy bijeen brengt in een orgineel repertorium van Jean-Philippe Collard-Neven. Sinds februari 2012 treedt hij in trio op met José van Dam en Jean-Louis Rassinfosse in het repertorium van Carlos Gardel.

        Jean-Philippe Collard-Neven is professor Kamermuziek en Improvisatie aan het Koninklijk Muziek Conservatorium van Mons.

Vertaling:
Mitte De Troyer-Gilles